פסילת צוואה

פסילת צוואה

תוכן עניינים

פסילת צוואה

המונח "פסילת צוואה" כולל הליכים משפטיים שונים שמטרתם לערער על קיום צוואה או על קיומה, בהתאם להוראות המפורטות בחוק הירושה. היא משמשת תיאור רחב לשורה של תהליכים המובילים בסופו של דבר לביטול צוואה במסגרת דיני הירושה.

ישנם מספר הליכים נפרדים לביטול צוואה:

  • התנגדות לצוואה: הליך זה כרוך בהעלאת התנגדויות לתוקף הצוואה על סמך נימוקים ספציפיים. הוא יוזם על ידי יורש או מוטב פוטנציאלי שזכויותיו על פי הצוואה היו מעורער או הושפעו לרעה. אם תצליח, הדבר גורם לכך שהצוואה תוכרז כפסולה מבחינה משפטית, מה שהופך את הוראותיה לבלתי ניתנות לאכיפה.
  • פסילת צו קיום צוואה: ניתן לערער על צו קיום צוואה, שיוביל לפסילת הצו וכתוצאה מכך גם הצוואה עצמה.
  • ביטול הצוואה על ידי המוריש: למוריש הזכות לבטל את צוואתו במהלך חייהם. הליך זה כרוך בהוכחה כי המוריש ביטל את הצוואה בכוונה, תוך ביטולה.

 

ההבחנה העיקרית בין התנגדות לצוואה לבין ביטול הצוואה ביוזמת המוריש נעוצה ביוזם ההליך. התנגדות לצוואה מתבצעת בדרך כלל על ידי צד שזכויות הירושה שלו היו שנויות במחלוקת על פי הוראות הצוואה. לעומת זאת, ביטול צוואה ביוזמת המוריש מתרחש כאשר המוריש עצמו מבטל את הצוואה, בין באמצעי כתוב ובין בהשמדה פיזית של המסמך.

חשוב לציין כי פסילת צוואה בעל פה, המכונה צוואה שכיבה, היא עניין מורכב. צוואות כאלה נאמרות לעתים קרובות בשעות האחרונות של חייו של אדם כאשר הוא עומד בפני מוות קרוב עקב מחלה קשה, קרב או נסיבות קשות אחרות.

כמו כן, חוק הירושה מאפשר ביטול חלקי של צוואה. במקרים כאלה, רק הוראות ספציפיות בצוואה מתבטלות, בעוד שאר ההוראות נשארות בתוקף.

פסילת צוואה מתייחסת להליכים המשפטיים השונים העומדים לערעור על תקפותה או קיומה של צוואה על פי דיני הירושה, במטרה סופית להפוך אותה לבטלה משפטית.

פסילת צוואה באמצעות התנגדות לצוואה

כאשר אחד מיורשיו של המנוח או יחיד בעל אינטרס בעניין סבור כי קיימות עילות תקפות לביטול צוואה, כגון טעמים הקבועים בחוק הירושה (כגון השפעה בלתי הולמת, חוסר יכולת להבין את הצוואה). אופי הצוואה, מעורבות בעריכת הצוואה וכו'), עומדת בפניהם אפשרות להגיש התנגדות לקיום הצוואה לרשם לענייני ירושה. התנגדות זו תדון בהמשך בבית המשפט לענייני משפחה.

אם בית המשפט לענייני משפחה יקבל את ההתנגדות, התוצאה היא פסילת הצוואה, תוך הפיכתה לבטלה משפטית. קבלת ההתנגדות בהצלחה מובילה לפסילת הצוואה, כלומר לא תהיה לה מעמד או השפעה משפטית.

בעיקרו של דבר, הליך פסילת צוואה באמצעות התנגדות לצוואה מספק מנגנון משפטי ליורשים ולבעלי עניין לערער על תוקפה של צוואה כאשר הם סבורים כי היא נערכה בנסיבות מפוקפקות או בלתי ראויות, ובסופו של דבר מאפשר לבית המשפט לקבוע את הצוואה. מצב משפטי.

פסילת צוואה נוטריונית

הליך פסילת צוואה נוטריונית כרוך בהגשת התנגדות לקיום הצוואה. כאן, התמקדותנו בהליך הספציפי של פסילת צוואה נוטריונית, הנערך בדרך כלל בפני רשות משפטית, באמצעות הגשת התנגדות לצוואה הנוטריונית.

בנוסף לעילות המקובלות לפסילת צוואה כמפורט בחוק הירושה, קיימות עילות נוספות לפסילת צוואה נוטריונית. עילות אלו נעוצות פעמים רבות בליקויים בעריכת הצוואה הנוטריונית. הם עשויים לכלול:

  • היעדר חוות דעת רפואית: אם אין חוות דעת רפואית או הערכה רפואית הנלווית לצוואה הנוטריונית בעת עריכתה, היא יכולה להוות עילה לפסילה.
  • קבלת הנחיות מאדם אחר: אם ההנחיות לצוואה התקבלו מגורם שאינו המוריש, כגון השפעת צד ג', היא יכולה להוות עילה לפסילה.
  • אי בירור הבנת המוריש: אם יש אי בירור נאות אם המוריש הבין במלואו את תוצאות צוואתו, הדבר יכול לספק בסיס לפסול.

 

טעמים נוספים אלה לפסילת נוטריון ידגישו את החשיבות של הבטחת עריכת צוואות כאלה וקיומן כראוי. כאשר צוואה נוטריונית ערערת על בסיס עילות אלו או אחרות, היא עשויה לעבור הליך משפטי לקביעת תוקפה או פסלותה, שבסופו של דבר ישפיע על מעמדה המשפטי.

פסילת צוואה על ידי עדים

העקרונות המסדירים את פסילת צוואה נוטריונית ישימים באותה מידה כאשר ישנה בקשה לפסול צוואה המוגשת לעדים. ההבחנה בין הליכים אלו נעוצה בדרישות המגוונות שנקבעו בדיני הירושה ליצירת צוואות מסוגים שונים. למשל, צוואה של עד מחייבת נוכחות של שני עדים, בעוד שצוואה נוטריונית אינה מחייבת עדים אלא מחייבת נוכחות של נוטריון. בדומה לכך, פסילת צוואה על ידי עדים עשויה להיות תלויה גם בליקוי מהותי במילוי תפקידם של העדים בצוואה.

פסלות עדים לצוואה

המסגרת המשפטית סביב פסלות עדים לצוואה מסומנת בעיקרה בסעיף 24 לחוק הירושה, אך השלכותיה משתרעות על תחום פסיקת בית המשפט לענייני משפחה. סעיף 24 לחוק הירושה קובע חד משמעית כי קטינים ויחידים הנידונים כפסולי דין אינם כשירים לשמש עדים בעת עריכת צוואה.

בהקשר של הוראה זו, קטין מוגדר כיחיד שטרם מלאו לו 18 שנים. לעניין אי כושר משפטי, הדבר מותנה בקביעת מעמדו של יחיד. לכל אדם מטבעו זכויות וחובות, אלא אם בית המשפט, באמצעות הכרזת אי כושר משפטי, שלל ממנו את הפריבילגיות הללו. בדרך כלל, אדם נטול יכולת משפטית הוא מישהו שנפטר ממעמדו המשפטי, ובכך מחייב מינוי אפוטרופוס מטעמו.

פסילת עד לצוואה

פסילת עד לצוואה היא עניין החורג מעבר לשיקולים גרידא של כשירותו המשפטית של העד, בניגוד לתפיסות מוטעות נפוצות. חיוני להבין כי עד לצוואה תופס תפקיד מרכזי ביסודו, לא רק תפקיד טכני. קיים קשת של אחריות לעד לצוואה, כאשר הפשוטה ביותר כוללת עדות על קיומה של הצוואה וצירוף חתימתו בנוכחותם.

עם זאת, תפקידו של עד לצוואה כולל הרבה יותר מאשר נוכחות פיזית בלבד. עד כזה חייב להיות משוכנע כי המוריש מבין את תוכנה והוראותיה של הצוואה, קרא אותה, מבין את האמירות בה וכי הצוואה משקפת באמת את רצונו החופשי של המוריש. על העד לוודא שהמוריש מבין את השלכות הצוואה בטרם יאשר אותה בחתימתו.

עד לצוואה אינו יכול להסתפק רק בהעיד כי הצוואה נחתמה בנוכחותם. כך למשל, התעוררו מקרים שבהם עדים נפסלו בגלל שהוכח שהם חסרי הבנה של המסמך שהם עדים להם, לא קראו כלל את הצוואה או לא הבינו את המשמעות של האמירות שהם תומכים בהן. כאשר עד, בתפקידם כעדה לצוואה, אינו מצליח לוודא את הבנתו והסכמתו של המוריש לתוכן הצוואה, אין הם ממלאים את תפקידם המרכזי. מחדל זה יכול להביא בסופו של דבר לפסילת העד, עם השלכות השלכות על הצוואה כולה.

חשוב להדגיש כי פסילת עד בצוואה מתורגמת למעשה לפסילת הצוואה כולה. הדבר מדגיש את חומרת תפקידו של העד בהבטחת תקפותו ושלמותו של תהליך הצוואה.

פסילת צוואה בכתב יד

פסילת צוואה בכתב יד באמצעות מעשה הביטול אכן יכולה להתבצע, גם כאשר עסקינן במסמך שנוצר בכתב ידו של המוריש עצמו. בתרחישים מסוימים, מוריש עשוי לרצות לבטל צוואה שנעשתה בעבר בכתב יד ויכול להמשיך ולנסח מסמך נוסף בכתב יד המבטל במפורש את הצוואה הקודמת. תהליך פסילת צוואה בכתב יד במסגרת הליך התנגדות לצוואה משקף באופן הדוק את ההליכים המופעלים לפסילה חלקית של צורות אחרות.

עם זאת, חשוב לשים לב למאפיינים הייחודיים של צוואה בכתב יד, אשר עשויה ללבוש צורות לא רשמיות שונות, כגון הערה. הבלתי פורמליות הטבועה בצוואה בכתב יד עלולה להוליד מסמכים שנכתבו על ידי המוריש באופן לא רשמי, ובכך להעלות חששות לגיטימיים לגבי תקפותם של הערות מסוג זה.

היבט מסקרן אחד בהקשר זה נוגע לקביעת אופיו הצוואה של פתק בכתב יד המתיימר להיות צוואה. הנסיבות סביב יצירת צוואה בכתב יד, בדרך כלל מאמץ בודד נטול עדים ופורמליות טקסיות, מזמינות כמובן שאלות בנוגע לנושאים אפשריים כמו זיוף צוואה, זיוף חתימות על צוואה, ואפילו השמדת צוואה.

נבוכים אלו מדגישים את החשיבות של בדיקה מדוקדקת ובדיקה משפטית בעת התמודדות עם צוואות בכתב יד. יש להעריך בקפדנות את האותנטיות, הכוונה והמעמד המשפטי של מסמכים כאלה, בהתחשב במאפיינים הייחודיים שלהם ובפוטנציאל למחלוקות ומחלוקות שהם עלולים לגרור.

פסילת צוואה באמצעות ביטול צוואה

ביטול צוואה הוא הליך משפטי שבאמצעותו המוריש מבטל באופן אישי את צוואתו האחרונה באמצעות יצירת מסמך המיועד במיוחד לביטול הצוואה. דיני הירושה קובעים עיקרון יסוד המקנה למוריש את הזכות הטבועה בכל זמן נתון לבטל את צוואתו באמצעות קיום תצהיר ביטול צוואה בפני נוטריון או בנוכחות שני עדים. לחילופין, המוריש יכול להגיע לביטול על ידי עריכת צוואה חדשה הכוללת במפורש הוראה המבטלת את הצוואה הקודמת, או על ידי השמדה פיזית של הצוואה הקודמת.

חשוב לציין כי למוריש הסמכות לבטל רק חלקים מסוימים מההוראות הכלולות בצוואתו. כתוצאה מכך, פעולה זו מובילה למעשה לביטול חלקי של הצוואה. מנגנון משפטי זה מדגיש את האוטונומיה של המוריש בעיצוב חלוקת עזבונו ומאפשר גמישות בביצוע שינויים בכוונותיהם הצוואה ככל שהנסיבות מתפתחות.

יצירת צוואה חדשה לא נדרשת לפסילת צוואה

חשוב להדגיש כי המוריש אינו מחויב לערוך צוואה חדשה לחלוטין כדי לפסול את צוואתו הקודמת. די במעשה הפשוט של חיבור מסמך כתוב המבטל את הצוואה במפורש כדי לבטל את מעמדה והשפעתה המשפטית.

פסילת צוואה באמצעות השמדתה

שיטה נוספת לפסילת צוואה היא על ידי השמדה פיזית מכוונת של המסמך על ידי המוריש. עם זאת, חשוב להכיר בכך שהמעשה הזה יכול להיות די מורכב בפועל. שקול תרחיש שבו המוריש, בשלב מסוים, מסר עותק של הצוואה לאחד מיורשיהם, ולאחר מכן השמיד את כל העותקים שהיו ברשותם, תוך שוכח בשוגג את קיומו של אותו עותק ספציפי בידי היורש. בהמשך, לאחר פטירתו של המוריש, מגיש היורש העתק זה של הצוואה הפסולה לרשם לענייני ירושה, בטענה כי אבדו כל העותקים המקוריים של הצוואה ומבקש מתן מענק מזונות על סמך העתק מצולם זה.

בהתחשב במורכבות כזו ובסיבוכים פוטנציאליים, מומלץ לנקוט משנה זהירות כאשר שוקלים השמדה פיזית של צוואה, במיוחד אם הופצו מספר עותקים בקרב מוטבים או יורשים פוטנציאליים. יש לנקוט באמצעי תכנון עיזבון נבונים על מנת להבטיח שכוונות המוריש יבוצעו ביעילות וללא אי בהירות במצבים כאלה.

פסילה חלקית של צוואה

חשוב לציין שכאשר מוריש מנסח צוואה חדשה, הוא אינו מחויב לכלול הנחיה לביטול כל צוואתו הקודמת. למעשה, שתי הצוואות יכולות להתקיים כמסמכים תקפים, ובלבד שכל אחת מהן מכילה הוראות הנוגעות לעניינים ספציפיים שאינם מטופלים בצוואה השנייה. תרחיש זה מוליד מה שמכונה פסילה חלקית של צוואה.

במקרה של פסילה חלקית, רק אותן הנחיות שהמוריש ביטל במפורש בצוואה החדשה, לא יבוטלו. ההוראות שלא בוטלו בחדש יישארו בתוקף מלא וישמרו על תוקף משפטי. גישה זו מאפשרת למוריש לשנות ולעדכן באופן סלקטיבי את כוונות הצוואה שלו, תוך שמירה על היבטים מסוימים של צוואתו הקודמת תוך ביצוע שינויים באחרים בהתאם לנסיבות.

פסילת צוואה על ידי הרשם לענייני ירושה

במקרים נדירים, ניתן לפסול צוואה על פי קביעת הרשם לענייני ירושה, במיוחד כאשר הצוואה אינה עומדת בהוראות חוק הירושה. החלטת הרשם לפסול צוואה מתעוררת כאשר המסמך המוגש כצוואה נעדר את המרכיבים המהותיים הקבועים בדיני הירושה או כאשר מתברר לרשם כי הצוואה הושפעה מאחד מהנהנים או היורשים הנזכרים בה.

הליך פסילת הצוואה האחרונה של המנוח על ידי הרשם לענייני ירושה מתרחש לאחר קביעת בית המשפט העליון או היועץ המשפטי לממשלה כי המסמך פגום, המכיל ליקויים המונעים את קיום צוואה תקפה. למשל, אם מוגש לרשם לענייני ירושה מסמך הטוען שהוא צוואה עם עדים, אך לא מזוהים עדים בצוואה, ואין ראיה לקיומם, ניכר כי הדבר אינו תואם את הצוואה. הדרישות של צוואה של עדים.

הרשם לענייני ירושה קבע בעבר כי יש לראות בצוואה מודפסת המכילה הוראות בכתב יד כשתי צוואות נפרדות: האחת פסולה על ידי עדים ואחרת, צוואה בכתב יד, אשר עשויה להיות לה הוראות תקפות. מקרים כאלה מביאים לפסילה חלקית של הצוואה.

עלולים להיווצר מצבים נוספים במהלך בדיקה של היועץ המשפטי לממשלה, כגון חשש שהמסמך או הבקשה לקיום הצוואה אינם משקפים במדויק את הנסיבות העובדתיות לאישורה. כך למשל, עלולים להתעורר חשדות כי המסמך אינו אותנטי אלא צוואה מזויפת או שבקשת קיום הצוואה מסתירה קיומו של יורש חסוי ואינו מסוגל לנהל את ענייניו.

ראו, למשל, צוואה רצופת טעויות רבות בזיהוי הנכסים השייכים למנוח, ככל שהרשם לענייני ירושה מגיע למסקנה שלמוריש הייתה הבנה מועטה או כלל לא בנכסיו. במקרים כאלה עלול להתעורר ספק משמעותי לגבי כוונות המוריש, שיוביל לבירור משפטי, כאשר הצוואה עשויה להיות מופנית לבית המשפט להכרעה סופית.

במצבים מסוימים, רשאי התובע הציבורי לבקש תצהיר מהמבקש לקיום הצוואה, המתאר את נסיבות יצירת הצוואה. מתצהיר זה עשויות לעלות סיבות לפסילת הצוואה, כגון הימצאותו של יורש בחדר בעת חתימת המוריש על הצוואה, מעשה שעלול לרמוז על השפעה בלתי ראויה בעריכת הצוואה ובכך לפסול אותה.

 

מחפשים יעוץ משפטי מעורך דין, השאירו פרטים
כתיבת צוואה

מהי צוואה? צוואה היא מסמך משפטי מחייב המתאר את רצונותיך לגבי חלוקת הנכסים, הרכוש והחפצים שלך לאחר פטירתך. מרכיבים חיוניים

קרא עוד »
התנגדות לקיום צוואה

התנגדות לצוואה התנגדות לצוואה היא תביעה משפטית המעוגנת בעילות ההתנגדות המפורטות בחוק הירושה. התנגדות זו יכולה להיקרא גם כערעור על

קרא עוד »
עריכת צוואה

עריכת צוואה עריכת צוואה, המכונה לרוב עריכת צוואה, היא התחייבות משמעותית המונעת מעיקרון ה"מצווה" עבור רבים, שמטרתה להמציא מסמך המתאר

קרא עוד »
עורך דין צוואות

עורך דין צוואות וירושה שירותיו של עורך דין צוואה וירושה חיוניים הן בתהליך עריכת מסמך הצוואה והן בביצועה לאחר מכן.

קרא עוד »
ייעוץ מעורך דין
השאירו פרטים:
צוואות. ירושות. יפוי כח מתמשך
מידע חשוב
חתימת עורך דין

אימות חתימת עו"ד אימות חתימת עורך דין, בעצם, כולל את

אימות הסכם ממון

אימות הסכמי ממון כאשר בני זוג מתכוונים להיערך לפני נישואיהם

דילוג לתוכן