אימות הסכמי ממון
כאשר בני זוג מתכוונים להיערך לפני נישואיהם להסדר רכושי-ממוני, כזה המגדיר את הזכויות והחובות של כל צד לגבי נכסיו, עליהם לנסח הסכם זה בנוכחות נוטריון. תפקידו של הנוטריון הוא מרכזי, שכן הם מאמתים את זהות הצדדים המעורבים ומבטיחים ששני הצדדים מסכימים ברצון לתנאי ההסכם.
תוקף הנוטריון להסכם ממון נוגע דווקא למצבים בהם בני הזוג טרם נשואים ומבקשים לבסס את חלוקת נכסיהם במקרה מצער של גירושין או פרידה עתידיים. על ידי תיחום חלוקת רכוש לפני הנישואין, הצדדים יכולים להימנע מהזמן והמשאבים המשמעותיים הכרוכים בדרך כלל בעניינים כאלה עם פרידה.
במהלך תהליך האימות ייפגשו בני הזוג עם הנוטריון, אשר ידאג לאשר כי שני הצדדים מבינים את השלכות ההסכם והשלכותיו במלואן.
עיון בסעיף 2 (ג1) לחוק יחסי ממון, הקובע "הסכם ממון שנכרת לפני נישואין ניתן לאמת על ידי נוטריון לפי הוראות חוק הנוטריון, התשל"ו-1976 (חוק מס' 536), ובלבד. הנוטריון שוכנע כי בני הזוג שלפניהם מסכימים מרצון ומבינים את השלכות ההסכם".
עבור זוגות המתכוונים לנסח הסכם ממון ולערוך נוטריון לפני הנישואין, זוהי גישה מקובלת וישירה להבטיח את תוקף ההסכם. תהליך זה כולל ביקור בלשכת הנוטריון, הצגת ההסכם ומסמכי הזיהוי וחתימה מול הנוטריון לשם השלמת האימות.
מעבר לכך, למי שמבקש לייעל את התהליך, אנו מציעים את האפשרות לספק לנו מראש רשימת נכסים ועקרונות כלליים. לאחר מכן נוכל לנסח הסכם ממון מותאם אישית לצרכים הספציפיים שלהם.
תקדים חשוב הנוגע לתוקפם של הסכמי ממון שאינם מאומתים על ידי נוטריון ניתן למצוא בבג"ץ לענייני משפחה, כפי שהדגימו בפרשת בש"ע (י-מ) 52374/09:
"הצדדים היו חלוקים באשר לתוקפו של הסכם ממון שעליו חתמו. הסכם זה נוגע לחלוקת נכסיהם. יש לציין כי הסכם זה לא אושר על ידי רשם נישואין או נוטריון, והוא לא הוגש לבית המשפט לאישור גם לאחר נישואיהם. לפיכך, אין לו מעמד משפטי בהתאם לסעיף 2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג. חובה להבין כי לא כל הסכם ממון כשיר לאימות נוטריון. הסכם ממון משפיע באופן משמעותי על סמכותו של הנוטריון לאמת אותו או לא".
הסמכות המוקנית לנוטריון למתן תוקף להסכמים, כמשמעותה בסעיף 2 (ג 1) לחוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג-1973, כוללת אך ורק הסכמי ממון. אלו מוגדרים כהסכמים בין בני זוג הנוגעים אך ורק ליחסי הממון שלהם. חוק זה אינו מרחיב עניינים כמו משמורת ילדים, זכויות ראייה, מזונות או כל נושא אחר שאינו כלכלי. הבחנה זו הופכת בולטת עוד יותר כאשר עוסקים בנושאים הנוגעים לילדים שלא היו קיימים בעת גיבוש ההסכם. הסמכות לאמת הסכמים הנוגעים לעניינים הקשורים בילדים נתונה לבתי המשפט בלבד. בעניינים הנוגעים למשמורת וראייה, הסמכות מצויה בחוק הכשרה משפטית ואפוטרופסות משנת 1962 (סעיף 24, הנוגע להורים המתגוררים בנפרד), בעוד שענייני מזונות חלים בסעיף 12(א) לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות). ) 1959.
מה היתרונות של הסכם ממון?
היתרונות של אישור הסכם ממון נוטריוני כוללים נוחות, גמישות בזמנים, הימנעות מטרדות והוצאות הקשורות לבית המשפט ויכולת לתאם מועד מתאים לאימות, והכל באווירה נוחה ויעילה במשרד הנוטריון. גישה זו מספקת אמצעי מעשי ונגיש לזוגות לבסס את התוקף המשפטי של הסכמי הממון שלהם.