התנגדות לצו ירושה

התנגדות לצו ירושה

תוכן עניינים

התנגדות לצו ירושה

התנגדות לצו ירושה, או ערעור על בקשה לצו כזה, היא תביעה רשמית המופנית לרשם לענייני ירושה. המטרה העיקרית של תביעה כזו היא לערער על מתן ירושה על סמך נימוקים ספציפיים המפורטים בהתנגדות. ניתן להגיש התנגדות מסוג משני לרשם, המתנגדת ספציפית לצו קיום צוואה.

אם הליך התנגדות זה יצליח, אזי לא יינתן צו ירושה בהתאם לתקנות דיני הירושה. תקנות אלו מגדירות הן את זהות היורשים החוקיים והן את אופן חלוקת העיזבון כפי שנקבע בחוק.

התנגדות לצו ירושה נעשית בדרך כלל לאחר הגשת בקשה לצו האמור. יש להפנות אותו לאותו רשם לענייני ירושה אליו הוגשה הבקשה הראשונית לצו הירושה. רק אותם אנשים או גופים הנחשבים "בעלי עניין" רשאים להגיש התנגדות כזו.

ההבדל המרכזי בין התנגדות לצו ירושה לבין התנגדות לאכיפת צוואה טמון באופי הבקשה למרשם הירושה. באופן ספציפי:

  • בקשה לצו ירושה מוגשת כאשר אין צוואה.
  • בקשה לקיום צוואה מוגשת כאשר קיימת צוואה תקפה, ויש רצון לאכוף אותה.

 

לעתים קרובות, הבסיס להעלאת התנגדות לצו ירושה הוא ידיעה או גילוי של צוואה קיימת. בהינתן שחובה ליידע את הרשם על קיומה של צוואה כלשהי, הכוונה העיקרית מאחורי ערעור צו ירושה היא להדגיש את קיומה של צוואה כזו. תוכנה של התנגדות זו עשוי לכלול ראיות כגון העתק הצוואה עצמה, ובכך להבהיר כי אין הצדקה למתן צו ירושה אחיד כאשר כבר קיימת צוואה תקפה.

לוחות הזמנים והמועדים להגשת התנגדות לצו ירושה מפורטים במפורש בסעיף 67 לחוק הירושה.

למי מגישים ומי רשאי להגיש התנגדות לצו ירושה?

את ההתנגדות יש להגיש אל הרשם לעניני ירושה, בעקבות הגשת בקשה לצו ירושה. ההגשה תתבצע לאחר תשלום אגרה, בהתאם לקביעות הדין. אך לא כל אחד רשאי להגיש התנגדות – רק מי שהוא מעוניין בדבר. המעוניין הוא גורם אשר לו עניין כלכלי ישיר בתוצאות הצו. כך למשל, כל אחד שנחשב ליורש על פי חוק הירושה, דוגמת בן זוג או צאצא של המנוח, הוא מעוניין בדבר ולכן רשאי להתנגד לצו הירושה.

מועדים להגשת התנגדות לצו הירושה

לפי סעיף 67 לחוק הירושה, כאשר הוגשה בקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה, הרשם לענייני ירושה יודיע על כך בפומבי. לאחר מכן הם יקבעו פרק זמן מינימלי של שבועיים להגשת התנגדויות. חלון זה של שבועיים מתחיל מיום פרסום בקשת הירושה בפומבי בעיתונים היומיים.

החוק קובע פרק זמן זה של שבועיים להתנגדויות הן לצווי הוצאה לפועל והן לצווי הירושה כאחד.

עילות התנגדות לצו ירושה

  • קיומה של צוואה לא גלויה: העילה הרווחת ביותר להעלאת התנגדות היא קיומה של צוואה שלא הוגשה לקיום או נסתרה מהרשם לענייני ירושה.
  • השמטת יורש משפטי: סיבה נוספת היא הדרה מכוונת של יורש משפטי בבקשה לצו ירושה. החרגה זו עלולה לגרום לכך שהצו המוצע לא יביא בחשבון את כל היורשים הלגיטימיים. פיקוח כזה יביא לכך שיישלל יורש אחד או יותר את חלקם החוקי. לעומת זאת, היורשים האחרים המוזכרים בבקשה עלולים בסופו של דבר לקבל יותר מחלקם ההוגן בעיזבון, תוך הפרה של הוראות חוק הירושה. כך למשל, אם יתברר כי בקשת צו הירושה משקיפה על יורש סמוי – אולי מי שמתגורר במוסד ואינו יכול לטעון בזכויותיו – זה יכול להוות עילה להתנגדות.
  • התעלמות מוויתור: בסיס שלישי להתנגדות הוא כאשר בקשה לצו ירושה מתעלמת מהחלטת יורש ידוע לוותר על הירושה. כאשר אדם מוותר על ירושתו, הוא למעשה מוותר על מעמדם כיורש לגיטימי. עם זאת, אם ניתן בטעות צו המציין אותם כיורשים למרות הוויתור עליהם, פירוש הדבר שהם יורשו שלא כדין חלק מהעיזבון. זה יהיה על חשבון יורש אחר או יורשים אחרים, להם התכוון היורש המתפטר במקור להרוויח. תרחיש כזה יוצר חידה משפטית. מצד אחד, יש צו ירושה שקורא לאדם הזה כיורש. בצד הנגדי, יש תצהיר ויתור הקובע שהם אינם יורשים, ולמעשה, מעולם לא היו בשל הוויתור המפורש שלהם. זה מגלם את המהות של ויתור על ירושה.

 

חשוב לציין כי הסיבות להתנגדות לצו ירושה שונות מהתנגדויות לצו קיום צוואה. הבחנה זו נוצרת משום שצו ירושה מתיישב עם הוראות חוק הירושה ואינו מבוסס על צוואתו של מוריש.

תוכן ההתנגדות לצו ירושה

בעת הגשת התנגדות לצו ירושה, עליה לכלול את הפרטים הבאים:

  • פרטי המתנגד: שמו המלא ומספר תעודת הזהות של מגיש ההתנגדות.
  • פרטי המנוח: שם המנוח שעבורו מבוקשת הירושה.
  • פרטי היורשים: השמות ומספרי תעודת הזהות של כל היורשים הקשורים לבקשת צו הירושה.
  • נימוקי ההתנגדות: הסבר מפורט על עילות ההתנגדות, בצירוף כל מסמכים תומכים המבססים את הטענות המועלות בהתנגדות.
  • אישור תשלום: הוכחת תשלום עבור האגרה הכרוכה בהתנגדות לצו הירושה.
  • ייפוי כוח: במידה והמתנגד מיוצג על ידי עורך דין ירושה במהלך הליך ההתנגדות, יש לצרף מסמך ייפוי כוח תקף.

 

לאחר שהרשם לענייני ירושה יקבל את ההתנגדות, מחובתו לנתב אותה לבית המשפט לענייני משפחה המתאים בהתבסס על מקום מגוריו של המנוח. במהלך הליך ההתנגדות, יבחן בית המשפט את נימוקי ההתנגדות, יקבע אם חוק הירושה מצדיק מניעת צו הירושה, ובמידה ומדובר בצוואה, יבחן האם יש עילה למתן צו קיום צוואה במקום צו ירושה.

בהתחשב בעובדה שההתנגדויות יידונו בסופו של דבר בבית המשפט, מומלץ להגיש אותן בסיוע עורך דין לענייני ירושה לשם התוצאה הטובה ביותר.

 

מחפשים יעוץ משפטי מעורך דין, השאירו פרטים
הסכם יורשים

מהו הסכם יורשים? הסכם יורשים הוא הסכם שנערך בין יורשים לעיזבון של נפטר, המתאר כיצד יחולקו, ינוהלו או יטופלו הנכסים

קרא עוד »
חלוקת עיזבון

הסכם חלוקת עיזבון בהתאם לסעיף 111(ג) לחוק הירושה, נקבע בזאת הסכם חלוקת עיזבון זה. מסמך זה מכיר ומתיר ליורשי המנוח

קרא עוד »
ייעוץ מעורך דין
השאירו פרטים:
צוואות. ירושות. יפוי כח מתמשך
מידע חשוב
חתימת עורך דין

אימות חתימת עו"ד אימות חתימת עורך דין, בעצם, כולל את

אימות הסכם ממון

אימות הסכמי ממון כאשר בני זוג מתכוונים להיערך לפני נישואיהם

דילוג לתוכן