קצת על הנוטריון
קודם כל, בואו נכין את הבמה ונבהיר מיהו בדיוק הנוטריון ולמה יש להם מחירון קבוע משלהם. אז מה זה נוטריון? במהותו, נוטריון הוא עורך דין בעל ניסיון של עשר שנים לפחות בתחומו, אשר סיים בהצלחה הסמכה מתמחה וקיבל אישור לפעול כנוטריון.
מבחינה מעשית, המשמעות היא שתפקידו העיקרי של נוטריון הוא לאמת ולהנפיק מסמכים ספציפיים שנכללים בסמכותו. זוהי אחריות ייחודית שאין לאנשי מקצוע או למוסדות משפטיים אחרים. למעשה, נוטריון משמש חלק בלתי נפרד ממערכת המשפט בישראל. מה שאתה צריך להבין זה שיש מסמכים מסוימים שפשוט לא יחזיקו כל משקל בלי חתימה של נוטריון. הנוטריון הוא האדם המעניק את התוקף הדרוש למסמכים אלה.
ראוי לציין כי על פני השטח, פעולותיו של נוטריון עשויות להיראות מהירות ופשוטות – רק חתימה על מסמך ובזה זה נגמר. עם זאת, אל תטעה על ידי הפשטות הנראית לעין הזו. לחתימת הנוטריון יש משקל משמעותי, ותפקידם הוא מעבר לחתימה בלבד. כמו כן, הם מוודאים כי המסמך תקין וכי כל הצדדים המעורבים בתהליך נשמרים בכל שלב. האם זה חשוב? בהחלט, זה בעל חשיבות עליונה!
מדוע המחיר של הנוטריון קבוע?
כפי שצוין קודם לכן, שכר הטרחה הנוטריוני הוא סטנדרטי בחוק הנוטריון. אבל למה זה המצב? הנה כמה סיבות משכנעות:
ראשית, שירותי נוטריון הם נפוצים להפליא, וכמעט כולנו נמצא את עצמנו זקוקים לסיוע של נוטריון בשלב מסוים בחיינו. חיוני שאגרות אלו יישארו קבועות, הוגנת ונגישות לכלל האוכלוסייה, ללא קשר למצבה הכלכלי.
יתרה מכך, ברצוננו להדגיש נקודה מכרעת פעם נוספת – תפקידו של נוטריון הוא מהותי, וחתימתו על מסמך אינה מעשה סתמי ונמהר. כדי למנוע הטיות פוטנציאליות וכדי להבטיח שהנוטריון לא יעדיף צדדים ספציפיים שעשויים להציע פיצוי גבוה יותר, נמצא צורך לקבוע שכר טרחת נוטריון קבוע. זה מבטיח שכל הפרטים, ללא קשר לנסיבותיהם, מקבלים יחס שווה לחלוטין מהנוטריון.
כיצד נקבעים מחירי הנוטריון?
אגרות הנוטריון נקבעות על ידי משרד המשפטים והן תואמות את מדד המחירים לצרכן. הם עוברים עדכונים שנתיים בהתאם לתנודות במדד. אתם עשויים לתהות מה הקשר בין מדד המחירים לצרכן לעמלות נוטריון. ובכן, זה בעצם מדד של כמה עולה סל שירותים חיוניים בתוך המדינה – במונחים פשוטים יותר, הוא משקף את יוקר המחיה. אבל למה זה נוגע לנוטריונים? המציאות היא שככל שמדד המחירים לצרכן יטפס גבוה יותר, כך יתאימו שכר הטרחה של הנוטריון בהתאם. ככלל, השינויים הללו אינם מהותיים, ובדרך כלל מסתכמים בתנודות קלות של חצי שקל לכאן או לכאן.
מתי מותר לנוטריון לחרוג מהמחירים?
למרות כל מה שדיברנו, ישנם מצבים בהם הנוטריון רשאי, ולעתים אף מחויב, לחרוג מהמחירים הסטנדרטיים:
- מצוקה כלכלית: אם הנוטריון משוכנע באמת שללקוח אין את האמצעים לעמוד בשכר הטרחה הסטנדרטי, הוא עשוי לבחור שלא לגבות עמלה כלל או לגבות תשלום חלקי בלבד. חשוב לציין שבמקרים כאלה, הלקוח צריך לספק מסמכים לנוטריון כדי להוכיח את מצבו הכלכלי.
- עולים חדשים או תושבים חוזרים: עולים חדשים לארץ או תושבים חוזרים עשויים שלא להידרש לשלם את מלוא האגרה.
- תיקון שגיאות: אם הנוטריון טעה בעת עריכת מסמך או מתן אישור, ויהיה צורך לתקן את הטעות, בדרך כלל, לא תחויב בתשלום נוסף עבור התיקון.
- עמיתים נוטריונים: למי שבמקרה הוא נוטריון בעצמו, כדאי לדעת שלעיתים קרובות נוטריונים רשאים לוותר על עמלות בעת סיוע לעמיתיהם.
חריגים אלה קיימים כדי להבטיח שמערכת הנוטריון תישאר הוגנת ונגישה לכל, מתוך הכרה שיכולות להיות נסיבות ייחודיות שבהן שכר הטרחה הסטנדרטי אינו מתאים.
מחירים
כמה עולים שירותי נוטריון? המחירים המפורטים להלן אינם כוללים מע"מ:
תרגום נוטריוני – מחיר
עד מאה המילים הראשונות במסמך – 211 שקל.
על כל מאה מילים נוספות או חלק מהן (עד הגבלה של אלף מילים) – 167 ₪.
על כל מאה מילים נוספות או חלק מהן (מעל לאלף) – 80 ₪.
על כל עותק נוסף של המסמך – 66 ₪.
אימות חתימת נוטריון – מחיר
אימות חתימה בודדת – 167 שקל.
אימות חתימה נוספת על אותו מסמך – 66 ₪.
מחיר עותק נוסף של העמוד הראשון – 66 שקלים.
עותק של כל עמוד נוסף – 5 שקלים.
צוואה נוטריונית – מחיר
חתימה של רווק על הצוואה – 243 ₪
כל חותם נוסף – 124 שקל
על כל עותק נוסף של הצוואה – 74 ₪
תצהיר נוטריון – מחיר
מצהיר ראשון – 169 שקל
כל הצהרה נוספת – 67 שקל
עבור כל עותק של התצהיר – 66 ₪
אימות הסכם מימון-מחיר
אימות הסכם בודד – 371 ₪
לכל עותק נוסף – 64 שקל
עמלות נוטריון נוספות תת 5
ביקור נוטריון במיקום שלך – מחיר
לשעה ראשונה או חלק ממנה – 543 ₪
על כל חצי שעה נוספת או חלק ממנה – 167 ₪
שירות נוטריון בשעות לא שגרתיות תת 6
שעות העבודה המקובלות של נוטריון הן בין השעות 8:00-19:00. כל שירות שיתבקש מחוץ לשעות אלו יחויב בתוספת תשלום של 50% ממחיר העבודה המקורי.